“Με όλες τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, θα συμβάλω για την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας Collage. Οι τέχνες γεφυρώνουν τις ανισότητες και τις διαφορές των ανθρώπων, προσφέροντας τους καλύτερη ποιότητα ζωής.”

 

Η ζωή του μέσα από τα λόγια του. Γράφει ο Ioannis Maidanos / By Ioannis Maidanos GR/EN ↓

Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όπου και έζησα μέχρι τα 18 μου χρόνια,  κατόπιν πήγα για σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και αποφοίτησα ως MSc Electrical Engineering & Computer Systems. Στην Πάτρα παρακολούθησα τα πρώτα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης και Ζωγραφικής και από πολύ νωρίς  ασχολήθηκα με την τεχνοτροπία του  collage – μεικτής τεχνικής. Επηρεασμένος και εθισμένος από κάθε μορφή Τέχνης στα χρόνια που ακολούθησαν ασχολήθηκα με την μουσική , το θέατρο , την ποίηση , την φιλοσοφία, το ντοκιμαντέρ και σκηνοθεσία.

Εδώ και πολλά χρόνια εκθέτω με διάφορους στατικούς η διαδραστικούς τρόπους το έργο μου στην Τεχνική Collage, δίνοντας έμφαση στο να παρακινήσω ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτή την τεχνοτροπία. Έλαβα μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Πάτρα, 1982  και 1986 στην Αθήνα (Γκάζι) 1992 και στη Μυτιλήνη, 1995 και 1997. Το 2006 γίνεται η πρώτη ατομική – θεματική μου έκθεση στη Λέσβο με 21 επιλεγμένα έργα collage στον εκθεσιακό χώρο «Δίαυλος» και το καλοκαίρι του  2007 εκθέτω σε μεγάλες επιφάνειες πειραματικά έργα του project Zen-collage, «Τέχνη χωρίς πρόθεση και προσκόλληση» σε ιδιωτικό πολυχώρο στο Λαύριο. Από το 2008 – 2014 έμεινα και δημιουργούσα στη  Ρόδο πειραματιζόμενος πάνω σε νέες τεχνικές collage. Τον Ιούλιο του 2012 πραγματοποίησα σε πολυχώρο  στην Πύλη D’ Amboise, θεματική έκθεση με 30 πρωτότυπα έργα και με τίτλο ”Dream within a dream “ και το καλοκαίρι του 2013 εξέθεσα  στον πολυχώρο Bonito, έκθεση με νέα έργα με τον τίτλο « Όναρ ή ήπαρ ».

Το 2017 έλαβα μέρος στο ‘’Δωμάτιο project’’ ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό δρώμενο διάρκειας 30 ήμερων που περιλάμβανε εκφάνσεις από όλους τους χώρους της Τέχνης με ιδιαίτερη ευαισθησία σε άτομα  με αναπηρία (συμμέτοχη τους ως καλλιτέχνες και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την φιλοξενία τους ως επισκέπτες), συμβάλλοντας και εγώ στο παραπάνω εγχείρημα οργάνωσα  την δημιουργία ενός collage με την συμμετοχή των επισκεπτών από κοινού σε ένα πρότυπο έργο « Create your own collage » μήκους 3 μέτρων. Το καλοκαίρι του 2018  παρουσίασα  έκθεση  νέων έργων collage στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης,  όπου ταυτόχρονα λειτούργησε διαδραστικό εργαστήρι ‘’ Make your own collage’’ με την συμμετοχή του κοινού και την σύνθεση ενός long collage μήκους 4 μέτρων.  Τον Δεκέμβριο του 2018 σε συνεργασία με τον οργανισμό Latr, οργάνωσα ένα ακόμη live community workshop με την συμμετοχή ασυνόδευτων νεαρών προσφύγων για την δημιουργία ομαδικού collage μεγάλου μήκους 4 μέτρων, το δε έργο αυτό ταξίδεψε στην δεύτερη στάση του project στην Αθήνα τον Ιανουάριου του 2019 στον πολυχώρο ΓΗ Κ44, όπου συνεχίστηκε η ομαδική σύνθεση φτάνοντας στα 8 και πλέον μέτρα μήκος.    

Επίσης το έργο μου έχει δειχθεί  (δεν ξέρω αν έχει επίσης αναδειχθεί) σε εκθέσεις του εξωτερικού, σε περιοδικά τέχνης και συλλογικές παρουσιάσεις έργων γύρω από το collage και την εξέλιξη του.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές  προέρχονται από το Dada, το φουτουρισμό και τον υπερρεαλισμό με ιδιαίτερη ροπή προς το μη συνειδητό – αυτοματικό – ονειρικό στοιχείο. Τα έργα μου – περισσότερα από 500 – είναι φτιαγμένα με το χέρι, συνθέσεις από φωτογραφίες, χωρίς ψηφιακή επεξεργασία.

Όπως  προανέφερα όμως έχω ταλαιπωρήσει κατά καιρούς σχεδόν όλες τις Καλές Τέχνες !!!

Από το 1992 ως το 1999 εργάστηκα σαν εξωτερικός συνεργάτης στην ΕΡΑ σε παραγωγή μουσικών εκπομπών και εκπομπών λόγου και τέχνης. Ιδρυτής του συλλόγου ‘’ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ’’ πραγματοποιώντας, σαν κιθαρίστας, τραγουδιστής και μελετητής του κοινωνιολογικού αυτού φαινομένου, πολλές συναυλίες, εκδηλώσεις και ομιλίες, τόσο στη Λέσβο  όσο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας , για την επιρροή και την συμβολή του ρεμπέτικου στα μουσικά μας δρώμενα , σαν ένα είδος που συνεχίζει να επηρεάζει τα πολιτισμικά και κοινωνικά μας χαρακτηριστικά.

Στο χώρο του θεάτρου η πρώτη μου επαφή και συνεργασία ήταν στην Πάτρα  στο Θεατρικό Εργαστήρι με την  καθοδήγηση της Μαριέτας Ριάλδη , όπου και συμμετείχα  σε παραστάσεις ειδικά από το Θέατρο του Παραλόγου ( του οποίου είμαι θιασώτης) που οργανώθηκαν εκεί με την παρουσίαση των έργων , Περιμένοντας τον Godot, Άσμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνια, Ανδόρα, Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία κλπ. Επίσης στον χώρο του θεάτρου πάντα έκανα σκηνικά και  μουσικές επενδύσεις για θεατρικές παραστάσεις.

Η ποίηση από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια με ‘’αιχμαλώτισε’’ αρχικά ως αναγνώστη και στην συνέχεια ως δημιουργό. Ποιήματα μου από τις συλλογές Ένδον Ένδοια και Δείγμα Δήγματος, έχουν παρουσιαστεί σε ποιητικές ομάδες και εκδηλώσεις τέχνης υποστηρίζοντας λογοτεχνικά το εικαστικό μου έργο.

Όπως ήταν φυσικό μέσα από τις παραπάνω τέχνες που γέμιζαν και κυριαρχούσαν τη  ζωή μου μπήκε και η φιλοσοφία στην αρχή ως αναγνώστης και μετέπειτα ως στοχαστής και οπαδός της φιλοσοφίας του Ζεν. Έχω πραγματοποιήσει αρκετές ομιλίες και ομαδικές συνεδρίες στην Αθήνα, την Ρόδο και την Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά  αναφέρω την οργάνωση και παρουσίαση βιβλίων ποίησης και φιλοσοφίας ( Απρίλιος  2013 Ρόδος εκδόσεις ‘’Βερέττας’’ και Ιούλιος 2013 Ρόδος εκδόσεις ‘’Λυχνάρι’’ ).

Τα τελευταία χρόνια έχουμε σαν στόχο μέσα από συνεργασίες, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, την συνέχεια και ανάπτυξη  των Collage exhibitions , workshops & projects ‘’Make your own collage’’, για ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (που  υποστηρίζονται  άλλωστε από τα δικά μας προγράμματα ψυχικής ενδυνάμωσης και αυτοβελτίωσης) , φέρνουμε  την Τέχνη του collage σαν απασχόληση και καλλιτεχνική έκφραση , των ανθρώπων  κάθε ηλικίας , φυλής, θρησκείας, παιδείας , από κοινού με ζωντανή κατασκευή των long collage , με σκοπό  την ολοκλήρωση  όλο και μεγαλύτερων σε μήκος έργων.

Τέλος μετά την πρόσφατη απόκτηση του MSc Cultural Informatics & Communication
Documentaries  Director
όλες οι παραπάνω δράσεις ταυτόχρονα  βιντεοσκοπούνται  με σκοπό την πραγματοποίηση μιας σειράς θεματικών ντοκιμαντέρ γύρω από τις αξίες της COLLAGE connect people, διδάσκοντας την τεχνική πολυμέσων στους συμμετέχοντες στα αντίστοιχα projects.

______________________________________________________

Ioannis Maidanos was born in Mytilene, in the island of Lesvos. He studied Electrical Engineering & Computer Systems in Patras, where he attended History of Art & Painting courses. At that point, he started learning about the Collage technique and created his fist collage pieces.

Art had always a big influence in his life, and as a result, he got involved in theatrical, musical, philosophical and documentary projects.

From 1992 until 1999 he worked at the Hellenic Broadcasting Corporation (ERT), as a music producer, and he established “The Friends of Rebetiko”, a cultural group of people focused on the heritage of rebetiko, a kind of urban Greek music.

During the years, he presented part of his Collage collection in different exhibitions in Greece (Athens, Rhodes, Lesvos, etc), and participated in the STOFF Festival (2015), in Stockholm.

He got inspired by the cultural movement of Dada, futurism and surrealism, creating an illusion between reality and dreams.

Other than collage, Ioannis was passionate about poetry. Poems from his personal collections were presented in poetry events in Greece.

From all forms of art, philosophy was his life guide. He was a great connoisseur of the Zen movement and had given speeches about it.

The last years of his life, Ioannis implemented the idea of presenting his artwork to the world, by creating Collage.gr and live workshops, where people of different cultures, languages and religions united through art.

He’ll be missed, but not forgotten.