Χωρίς κατηγορία

Αδιαφορία ο ύπουλος εχθρός

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.2121/1993 απαγορεύεται η αναπαραγωγή των έργων με οποιοδήποτε μέσο και μορφή, εν όλω ή εν μέρει, η διασκευή, η προσαρμογή ή άλλες μετατροπές του έργου, η παρουσίαση του έργου στο κοινό και η δημόσια εκτέλεση του έργου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημιουργού. 

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος ζούσε κυριολεκτικά για τον συνάνθρωπο του, τον υπολόγιζε , τον νοιαζόταν , τον υποστήριζε, τον βοηθούσε. Τα σπίτια ήταν ανοιχτά, οι κάτοικοι τους είχαν προσωπική, λεκτική, συναισθηματική επαφή μεταξύ τους. ΄Με τα χρόνια οι πόρτες των σπιτιών άρχισαν να κλείνουν, πίσω τους οι άνθρωποι κλεισμένοι και αυτοί στον εαυτό τους επώαζαν  το αυγό της αδιαφορίας. Πολύ σύντομα η αδιαφορία έγινε ο ύπουλος εχθρός που διογκώνεται εντός μας και μας απειλεί. Ας έχουμε υπόψη μερικές μορφές και εκφάνσεις της στάσης μας απέναντι στη ζωή, ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά :

Όταν νίπτει κανείς τας χείρας του σε μια σύγκρουση μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, δεν σημαίνει ότι μένει ουδέτερος, σημαίνει ότι παίρνει το μέρος των ισχυρών. (Paulo Friere)

Αδιαφορία  μπροστά στον αυταρχισµό που εκδηλώνει το κράτος και κάθε μορφή εξουσίας πάνω στον άνθρωπο σαν μονάδα. Αν αυτές οι καταχρήσεις των εξουσιών δεν µας αγγίζουν άµεσα , αν η κοινωνική αδικία δεν µας θίγει προσωπικά  νομίζουμε ότι δεν μας αφορά , μέχρι να έρθει και η σειρά μας , γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έρθει κάποια στιγμή.

Η απόλαυση σταματά εκεί που αρχίζει η αδιαφορία.  (Αρκτίνος 7ος π.Χ αιώνας)

Αδιαφορία  για την αναξιοκρατία, την ασυνέπεια και την αυθαιρεσία που συμβαίνουν γύρω μας όταν αυτά δεν μας αφορούν άµεσα, σαν να µην ευθυνόµαστε για τον κοινωνικό χώρο που ζούµε, σαν να µην είµαστε µέλη του, σαν να µην έχει ο καθένας µας το µερίδιο του στη διαµόρφωση της φυσιογνωµίας της κοινωνίας µας.

Η ανεκτικότητα είναι μια άλλη ονομασία για την αδιαφορία. (Σομέρσετ Μωμ)

Αδιαφορία για τη βία κάθε μορφής, για τους βιασµούς σωµάτων και συνειδήσεων , για τις ληστείες και τα εγκλήµατα, για την ανισότητα των Φύλων και την κακοποίηση των γυναικών, για τον ρατσισμό και την επιθετική του στάση απέναντι σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για την τυφλή τρομοκρατία με τα αθώα θύματα, για αυτά και τόσα άλλα , μπροστά στα οποία φοράμε τη μάσκα της αδιαφορίας αν αυτά δεν μας πλήττουν άμεσα , αν δεν συμβαίνουν στο στενό µας κύκλο, αν δεν είµαστε εµείς τα θύµατα.

Η πλήξη είναι η υπέρτατη έκφραση της αδιαφορίας.  (Ricardo Leon)

Τέλος αδιαφορία μπροστά στον ίδιο μας τον εσωτερικό κόσμο , μπροστά στην ίδια μας την ύπαρξη, που εκφράζεται με την ώρα μας που <σκοτώνουμε>, με την απάθεια μπροστά σε κάθε είδους δημιουργία, με τις εύκολες λύσεις μπροστά σε κάθε πρόβλημα,  με την αδράνεια μπροστά σ’ αυτό που καθημερινά συμβαίνει γύρω μας στη Φύση που μας περιβάλει, σ’ αυτό που ακριβώς ονομάζεται Ζωή.

Ioannis Maidanos